Vinkit

Makupareista ja muusta OSA 2

Ei ole hetkeen tullut kirjoiteltua, kun elämä on vienyt mennessään. Uskoin lopettaneeni koko päiväisenä kokkina muutama vuosi sitten, mutta onneksi näin ei käynyt. Luin viime vuoden lopulla lehdistä, että Järvenpäähän (rakkaaseen kotikaupunkiini) avataan ravintola Sesonki, Suomen menestyneimmän kilpailukokin Matti Jämsènin toimesta. Olen tehnyt Matin kanssa töitä usean vuoden G.W. Sundmansissa. Pari päivää tästä ja mulle tarjottiin duunia Sesongista. Oli aika kääriä hihat ja pakata veitsisalkku.

Nyt kuitenkin ajattelin raapustella tähän hieman vinkkejä kotikeittiöön. Pieniä yksityiskohtia, joita ammattikeittiöissä käytetään. Nämä vinkit eivät ole tyyliin: ”käytä kastikesiivilää, kun paseeraat pyreen”. Vaikka se toki on järkevää. Keskityn enemmän asioihin, jotka vaikuttavat suoraan ruoan makuun.

Paahdettu valkosipuli

Valkosipuli. Joku vihaa, joku rakastaa (keravalaiset ainakin on hullaantuneita. kts Valkosipulifestivaalit). Oikein välimaastoa tämän sipulin kohdalla ei ole. Suosittelen kokeilemaan valkosipulin paahtamista. Kääri yksikyntisiä valkosipuleja kuorineen folionyyttiin ja paahda 160 C asteisssa uunissa tunti, tai kunnes sipulit ovat pehmenneet ja pystyt puristamaan ruskeaksi muuttuneen sisuksen ulos. Voit käyttää tätä, vaikka perunamuussin, pastakastikkeiden ja marinaadien maustamiseen. Nämä säilyvät jääkaapissa useamman viikon, joten valmista kerralla hieman enemmän.

Tuoreet yrtit

Olen keskustellut paljon ruoanlaitosta ystävieni kanssa viime aikoina. Todella monella yksinasujalla tuntuu olevan tilanne, että käyttää kuivattuja yrttejä, koska kaupasta hankittu ruukku basilikaa on jo seuraavana päivänä nuukahtanut ja tie vie roskikseen, joka on aivan väärä paikka. Suosittelen käyttämään tuoreita yrttejä melkein kaikessa muussa paitsi hernekeitossa, siihen kuuluu kuivattu meirami. Tuoreet yrtit pystyt säilömään monella eri tapaa. Voit ajaa blenderissä, tai käsiporalla tuoreet, nuukahtaneetkin yrtit öljyn kanssa yrttiöljyksi. Valmiin yrttiöljyn voit pakasta jääpala muottiin. Tuoreen yrtin aromit säilyvät näin erinomaisesti.

Tiedän puhuvani itseäni hieman pussiin, mutta mielestäni ei ole väärin kuivata itsekkään yrttejä. Otetaan esimerkiksi persilja. Kuivaa miedolla lämmöllä uunissa ylijäämä persiljasi ja hiero morttelissa suolan kanssa sekaisin. Näin olet saanut persiljasuolaa, jolla voit maustaa seuraavan salaattisi, ripotella kalasi, pihvisi, minkä vaan päälle.

Hapot

Kaikki laittaa ruokaansa suolaa, osa mustapippuriakin. Kuinka moni käyttää ruoanvalmistuksessa erilaisia happoja, sitä en tiedä. Sitruunaviipale nähdään klassisena kylkiäisenä erilaisten lohiruokien ja leikkeiden kanssa. Miksi se sitten puristellaan siihen päälle? Sitruunanhapot leikkaavat näiden ruokien rasvaisuutta ja ruoasta saa (hieman) kevyemmän tunteen. Lisää sherryetikkaa sieniruokiin, punaviinietikkaa lihakastikkeisiin, balsamicoa salaatteihin jne. esimerkkejä on rajattomasti. Ota kauppareissulla ostoskärryyn uusi etikka ja rohkeasti testaile ruokien kanssa. Pullo etikkaa kestää ja säilyy hyvin pitkään, joten saat iloa pitkäksi aikaa pienillä satsauksilla. Aloita pienellä ja lisää tarvittaessa.

Mistä minä, mitään tiedän.

Näinhän se on. Toivottavasti joku saa tästä tekstistä fiiliksiä lisätä ruoanlaittoa himassa ja kokee oppivansa uutta. Minä en tiedä, mikä ruoka kenenkin suuhun maistuu hyvältä. Lapsia kehotetaan vähintään maistamaan kaikkea. Miksi ei siis aikuisiakin? Hyviä, kauniita ja tunnelmallisia kevätpäiviä kaikille! Jatketaan tästä. Huomenna taas entist paremmi ja entist kovemmi. Kiitos.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Hildegard
  2 lokakuun, 2021 at 20:49

  What’s Going down I’m new to this, I stumbled upon this I’ve found
  It positively useful and it has helped me
  out loads. I am hoping to give a contribution different users like its helped
  me. Good job.

 • Reply
  Kellee
  4 lokakuun, 2021 at 21:12

  I have discovered good articles right here. I love the way you describe.
  Good!

 • Leave a Reply