Kaupat ovat pullollaan erilaisia valmiiksi marinoituja lihoja ja ne ovatkin monessa tilanteessa se helpoin valinta. Todellisuudessa kuitenkin valmismarinadit ovat täynnä säilöntäaineita ja niissä pyöritellyt lihanosat eivät ole niitä parhaita mahdollisia. Voi myös miettiä sitä, että jos ostaa kallista lihaa kilohinnalla niin miksi maksaa marinadista? Itselle tulee aina valmismarinadeista sellainen tunne, että mitä sillä yritetään peittää? Miksi ei siis ostaisi itse lihaa ja päätä sitä millaisen makumaailman sen ympärille haluaa rakentaa?
Marinadit on helppo valmistaa ja ne ei vaadi montaa eri elementtiä onnistuakseen. Käyttämällä erilaisia öljyjä, yrttejä tai etikoita saa paljon parempaa ja silloin saa myös varmuuden siitä, että liha on tuoretta. Eihän valmiiksi marinoidusta lihasta edes näe kuinka paljon siinä on jänteitä tai muita syömäkelvottomia ylijäämiä.
Annankin teille yksinkertaisen vinkin omien marinadien tekemiselle. Alla on neljä kategoriaa joista voi valita omat mieleisensä proteiinin kavereiksi:
- Öljy – valitse yksi. Oliiviöljy, seesamiöljy, avokadoöljy tai rypsiöljy. Öljy voi olla antamassa makua tai se voi toimia marinadin nesteenä. Öljy yhdistää makuja ja antaa myös paistamiseen hyvin makua lihan kypsentämisvaiheessa. Öljy myös edesauttaa makujen imeytymistä ja lisää mehevyyttä.
- Hapot – valitse yksi. Balsamico, omenaviinietikka, lime tai sitruuna. Erityisesti sitkeämpää lihaa marinoidessa happojen käyttäminen marinadissa auttaa myös mureuttamis- prosessissa.
- Mausteet. Marinadeissa voi hyvin käyttää kuivattuja yrttejä jolloin tuoreet yrtit voi käyttää annoksen viimeistelyyn. Tuoreet yrtit menettävät aromiaan, jos niitä kypsentää liikaa. Suola on ehdoton, mutta tämän lisäksi voi käyttää esimeriksi paprikajauhetta, eri pippureita, timjamia, rosmariinia, oreganoa tai kurkumaa.
- Mitä muuta? Chiliä, valkosipulia, inkivääriä, hunajaa, misoa, soijaa, curry tai Dijon sinappia – päätä itse!
Marinadeihin voi toki käyttää myös omia valmiita mausteseoksia. Tämäkin on järkevämpää tehdä itse niin maut pysyvät omassa hanskassa.
Hyvä esimerkki marinonnista on, vaikka tilanne, jossa ostat ison broilerinfileepaketin ja tarvitse ensimmäisenä päivänä siitä vain osan – samalla voit lopuille tehdä oman marinadin, jossa lihat lilluvat yönyli niin seuraavana päivänä saat varmuudella hyvin maustunutta lihaa.
Esimerkkimarinadeja: Kanan kanssa voi käyttää, vaikka seesamiöljyä, limeä, inkivääriä ja kurkumaa. Possuun voi laittaa oliiviöljyä, valkosipulia, omenaviinietikkaa ja rosmariinia. Rohkeasti vaan kokeilemaan ja sekoittamaan. Päätä itse mitkä ovat parhaat makuyhdistelmät – ole erilainen! Kalan marinointi on myös ok, mutta siinä on hyvä muistaa, että ei peitä liian vahvoilla mauille itse pääraaka-aineen makuja. Kala on myös sen verran pehmeää, että marinointi tapahtuu suhteellisen nopeasti.
Erityisesti kalassa on myös hyvä huomioidea, että happo lähtee raakakypsentämään sitä eli niitä kannattaa marinadissa välttää, jos raakakypsennys ei ole itsetarkoitus. Kypsennystä toki alkaa tapahtumaan myös ihan naudankin lihassa, jos marinadissa on erityisen paljon suolaa tai happoa.
Marinoinnin ei tarvitse olla mikään yönylijuttu vaan pikamarinointikin onnistuu samalla kun valmistelet aterian muita vaiheita. Joissain tapauksissa pikainen pyörittely valkosipulilla maustetussa öljyssäkin saattaa riittää. Lihaa on myös helppo maustaa pelkillä kuivamausteilla eli hiero lihan pintaan, vaikka suolaa, mustapippuria, oreganoa ja paprikajauhetta ja onnistut varmasti.
Samoja vinkkejä voi käyttää, vaikka uunijuuresten tekoon tai vaikka Halloumin valmistamiseen. Kuivahtanut leipäkin herää mukavasti eloon, kun hierot siihen mauste öljyä ja paahdat rapeaksi uunissa.
Summa summarum – kun kotikaapista löytyy tietyt perustarvikkeet, niin lihan maustaminen onnistuu jatkossa kätevämmin.