Vinkit

Kotonakin on Helppo Onnistua

Tarkoitus on alun perinkin ollut myös jakaa fiiliksiä ja kokemuksia ruoasta myös blogin muodossa ja nyt vihdoin saadaan tämäkin puoli starttailtua.

Ruoanlaitto – välillä tuntuu ajatuksena raskaalta, että pitäisi itse ryhtyä hommiin pitkän työpäivän jälkeen. Ja ei siinä mitään, se on ihan ymmärrettävääkin. Ajatuksena olisikin hiukan avata sitä miten arkiruoan haasteet selätetään ja miten ruoasta olisi mahdollista tehdä monipuolisempaa. Mitä kotona on hyvä olla ja kuinka muokata perusresepteistä uusia kestosuosikkeja! Ensi kerralla kun teet makaronilaatikkoa vanhalla tavalla niin kokeile heittää sekaan fetaa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja– ja kutsu sitä kreikkalaiseksi lootaksi! Testaile ja epäonnistu niin pikkuhiljaa käsitys omasta makupaletista alkaa muodostumaan.

Yleensä en perusta välineurheilun perään, mutta fakta on, että ruoanlaitto on välineurheilua. Kannattaa siis panostaa ainakin yhteen kunnolliseen paistinpannuun ja kokkiveitseen sekä teroituspuikkoon niin huomaat eron. Voin suoraan sanoa, että en minäkään nauti ruoanlaitosta, kun käytössä on vain tylsiä veitsiä sekä kuluneita pannuja. Tylsällä veitsellä tomaatit muussaantuvat ja lihan kalvojen poistaminen on lähes mahdotonta.  Kun pannun pinta taas on kulunut niin pienellä öljymäärällä ei saa mitään aikaiseksi, jolloin ruoastakin tulee helposti palanutta ja liian rasvaista. Huippu veitsi on elinikäinen kumppani keittiössä ja sellaisia saa jo 30-40€ :lla. Paistinpannut puolestaan tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin, mutta rahat tulee takaisin kotikeittiössä innostumisen kautta!

Mitä muuta olisi hyvä huomioida? Kotikeittiöön kun kerralla hommaa kaikki olennaiset soossit ja mausteet niin reseptien pituus ei jatkossa ahdista. Monissa tapauksissa varmasti on halua lähteä kokeilemaan reseptejä, mutta aineslistan pituus ohjaa valmisaterioiden perään. Jos kotoa löytyy tietyt perustarvikkeet kuivamausteiden ja maustesoossien osalta, niin elämä helpottuu. Mitä ne voisivat olla? Meksikolaiseen ruoan ystävällä juustokumina ja paprika. Kiinalaisen keittiön ystävällä soija, seesamiöljy ja osterikastike. Perusasiat tietty myös kuntoon eli suola, mustapippuri ja sokeri. Jääkaappiin Dijon sinappia, hunajaa ja balsamicoa. Paistamiseen rypsiöljyä – maustamiseen oliiviöljyä. Pidä huoli, että kotoa löytyy aina valkosipuleita ja sipuleita. Muokkaa maustekaapistasi itsesi näköinen ja rakenna arkiruokaa sen ympärille.

Reseptejä lukiessaan ei kannata muutenkaan ahdistua. Jos reseptistä löytyy jotain mitä et siedä niin jätä se pois – ei se tarkoita automaattisesti sitä, että et voisi kyseistä annosta lähteä testaamaan. Jos reseptissä on kalaa, mutta olet sille allerginen niin korvaa se katkaravuilla tai lempikasviksillasi. Reseptit ovat enemmän inspiroitumisen lähde, joita voi täydentää omilla mauillaan.

Reseptien onnistumisen osalta suuri haaste on muutenkin oikeat maustemäärät, niiden kanssa kannattaa olla ronski, jotta ruoka oikeasti maistuu. Ripaus suolaa ei tarkoita 0,001 teelusikallista vaan ennemminkin vähintään kokonaista teelusikallista.

Perusasiat kuntoon ja rento asenne ilman epäonnistumisen pelkoa ovat avaimet onnistumiseen. Kukaan ei ole seppä eikä kokki syntyessään.

You Might Also Like